En artikel i JP

Nytt e-sportcenter hade öppet hus – proffset ”WolfY” var inbjuden

〰️

Nytt e-sportcenter hade öppet hus – proffset ”WolfY” var inbjuden 〰️

Sedan några veckor tillbaka har unga gejmers i Mullsjötrakten möjlighet att träffas och spela tillsammans i ett nytt
e-sportcenter.
Nu förhandlar föreningen med kommunen om hyran för lokalen på Järnvägsgatan.
– För oss hänger det på att hyran är gratis, säger spelföreningens ordförande Dejan Nedic.
På torsdagskvällen hade e-sportcentret öppet hus.


Robin Jansson, 18 år, besökte nya e-sportcentret under torsdagskvällens öppet hus. Han är intresserad av att engagera sig i verksamheten.
Bild: Thomas Jokiniemi

Den nya klubblokalen finns på Järnvägsgatan i Mullsjö, snett under fritidsgården där det tidigare fanns en kiosk.
Sex datorer finns på plats i lokalen. Spelsugna ungdomar behöver bara boka en dator i förväg, det är öppet varje torsdag mellan klockan 18-22.
– Det är gamingdatorer med grym prestanda.
Det säger Tobias Flink, bibliotekarie i Habo men också stor e-sportentusiast. Han är bosatt i Mullsjö och medlem i spelföreningen MCA, som står för Mullsjö Computer Association. Föreningen har funnits sedan 80-talet och arrangerar bland annat LAN-partys.

Tobias Flink jobbar ideellt på nya e-sportcentrat i Mullsjö.
Bild: Thomas Jokiniemi

En kväll i veckan finns Tobias på plats i Habo fritidsgård, där det finns ett aktivt och populärt e-sportcenter sedan några år tillbaka. Då uppbär han lön från kommunen, det gör han inte i Mullsjö. Torsdagskvällarnas insats sker helt ideellt.
– För min del handlar det om att jag har ett så stort intresse av e-sport. Sitter jag hemma och spelar så kan jag lika gärna spela i lokalen på Järnvägsgatan, och samtidigt möjliggöra att ungdomarna har en lokal att spela i.
I slutet av 2019 öppnades ett e-sportcenter på Kyrkvägen 34 i Mullsjö. Satsningen var ett samarbete mellan Mullsjö kommun och MCA, men efter ungefär ett år stängdes centret.
– Det var aldrig tänkt att vi skulle vara där en längre period, det var under en övergångsperiod, säger Dejan Nedic, ordförande i MCA.

Dejan Nedic, ordförande i MCA.
Bild: Thomas Jokiniemi

Nu har klubben haft lokalen på Järnvägsgatan i runt två år, men på grund av pandemin har det inte varit någon spelverksamhet fram tills nyligen. Kruxet just nu är hyran. Fastigheten ägs av kommunen och enligt Dejan Nedic har man hittills fått hyran betald genom bidrag från bland annat spelhobbyförbundet Sverok.
Hyreskontraktet är på väg att löpa ut, så nu förhandlar föreningen och kommunen om en förnyelse. Föreningen ska också lämna in en ny bidragsansökan till Sverok.
– För oss hänger det på att hyran är gratis. Det är en grundförutsättning för att vi ska kunna driva verksamheten, säger Dejan Nedic.
– Nu är det upp till kommunen och politikerna.
Kommunens kultur- och fritidschef Fredrik Bodin öser lovord över e-sportcentret och föreningen.
– Det är otroligt roligt att de har kunnat öppna upp igen, efter att det stannade av tvärt på grund av pandemin. Det är också fantastiskt kul att Mullsjö har legat i framkant så länge inom e-sport, föreningen bildades ju redan på 80-talet.

Fredrik Bodin, kultur- och fritidschef i Mullsjö.
Bild: Emelie Makrill

Att föreningen ska få använda lokalen hyresfritt är inte aktuellt enligt Fredrik Bodin:
– En hundraprocentig kommunal finansiering finns det inte utrymme för, säger Bodin.
– Tittar vi framåt så lever de samma liv som andra föreningar. Det finns flera bidragskällor som föreningen kan ansöka hos. Kommunen kan gå in och delfinansiera, men jag kan inte gå in på hur stor del kommunen kan ta.
Att flytta e-sportcentret till fritidsgården, som i Habo, är inte heller aktuellt. I alla fall inte i nuläget.
– Vi stänger inga dörrar, men nu tittar vi först och främst om de kan fortsätta driva verksamheten där de är. Föreningen tycker inte heller att fritidsgården är ett lika attraktivt läge.
På torsdagskvällen hade e-sportcentret öppet hus. På plats fanns Adam ”WolfY” Andersson, 23-årigt proffs från Jönköping men nu bosatt i Nässjötrakten. Han berättar att han försörjer sig på sporten.
– Jag lever på lön och prispengar. Spelar sex dagar i veckan.

Adam ”WolfY” Andersson spelar CS:GO och har vunnit flera gånger under Dreamhack.
Bild: Thomas Jokiniemi

Han spelar CS:GO och har vunnit flera gånger under Dreamhack. Han kommer att delta och tävla även i år, festivalen hålls 18-21 juni.